Waarom bamboe?

Bamboe wordt de laatste jaren meer en meer beschouwd als één van de nuttigste hernieuwbare grondstoffen ter wereld.

We maken graag deel uit van een cultuurverschuiving naar een meer gezonde, duurzame en maatschappelijk verantwoorde samenleving.​

Waarom kiezen voor bamboe?

Bamboe is één van de meest onderschatte grondstoffen in onze hedendaagse maatschappij. Dat komt omdat het eeuwenlang werd aanschouwd als “Poor man’s timber”. Er zijn ongeveer 1500 verschillende soorten en de meeste zijn super sterk. Daarnaast is het duurzaam, hernieuwbaar, groeit relatief gezien super snel en het is door zijn natuurlijke schoonheid steeds uniek. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is bamboe wel degelijk een grassoort en dus geen familie van de bomen. Al heeft het wel gelijkaardige mechanische eigenschappen als die van hardhout.

Ideaal alternatief voor tropisch hardhout

Bamboe bereikt na 3 tot 6 maanden zijn maximale hoogte, de jaren hierna zullen cellen ‘verhouten’. Voor sommige producten volstaat het om de bamboe dus al te oogsten na enkele maanden. Wanneer echter mechanische hardhout eigenschappen verreist zijn dan wordt de bamboe pas geoogst na 4 tot 5 jaar. De bamboe moet dan geoogst worden of sterft. Wat in vergelijking met tropisch hardhout ongelofelijk snel is. Idealistisch gebruik je best een product van een hernieuwbare bron, terwijl de levensduur van dat product best langer is dan de oogsttijd. Terwijl er veel vraag is naar hardhout is, schiet bamboe als paddenstoelen uit de lucht en moet het op een relatief zéér korte periode geoogst worden.

Groeisnelheid: De snelste hernieuwbare grondstof

Bamboe groeit ongelooflijk snel, tot wel enkele centimeters per dag. Volgens het guiness world record staat het record van de snelst groeiende plant ter wereld op naam van een bamboeplant. Met een record van maar liefst 91cm op één dag! Een opmerkelijk feit is dat bamboe geen diktegroei kent, de holle kamers uitschuiven zich uit net zoals een piraten verrekijker. Door dat de levensduur van bamboeproducten meestal langer is dan de tijd voor bamboe te oogsten, wordt het materiaal gezien als een super hernieuwbare bron.

Milieu impact: Bamboe tegen ontbossing

Nog één van de unieke eigenschappen van bamboe is dat het groeit zoals onkruid. Bamboe is perfect om te planten op gedegradeerd land. Wanneer er bijvoorbeeld (on)bewust bosbranden geweest zijn kan bamboe op de meeste plekken perfect groeien in tegenstelling tot veel houtsoorten.

Per equivalente vierkante meter bamboe, in vergelijking met een boomsoort, produceert bamboe tot 35% meer zuurstof. Bamboe is kampioen in CO2 opname.


Bamboe is daarbij een onuitputtelijke grondstof. Elke cyclus worden de oude stammen geoogst en geeft dit de jonge stammen meer ruimte om te groeien; wat weer zorgt voor nog een betere oogst. Als bamboe geoogst wordt zijn dat enkel de stengels, de moederwortel blijft intact en nieuwe scheuten groeien weer aan.


De treksterkte per gewicht van bamboe is veel sterker dan staal. Bamboe heeft in de buitenkern dan ook ongelofelijk sterke vezels die allemaal in de lengterichting gepositioneerd zijn. Behalve in de knooppunten, daar zijn de vezels stevig door elkaar gestrengeld.

Hardheid: Het nieuwe groene duurzame staal

Bamboe is zo sterk als staal en heeft een grotere treksterkte. Dit komt door de harde oppervlakte en de parallelle vezelbundels van de bamboestengels die dicht bij elkaar liggen.

Het heeft nog eens het extra voordeel dat het super elastisch is. Het is zo flexibel dat het telkens terugkeert naar de beginpositie en na het doorbuigen niet vervormt. Dit zorgt voor de natuurlijke schokdemping bij onze Ecobike waardoor je de trillingen niet voelt.

Voordelen van bamboe

  • Economisch voordeel
  • Natuurlijke schoonheid
  • Grote stabiliteit
  • Onuitputtelijke hulpbron
  • Sterk & slijtvast dus duurzaam
  • Onbeperkte mogelijkheden
  • Snelst groeiende plant ter wereld.
  • CO2 neutraal proces.
  • Heel stabiel door weinig krimping en uitzetting
  • Door de compacte vezelstructuur is bamboe harder dan menig andere houtsoort.
  • Bamboe bevat geen giftige stoffen en veroorzaakt geen allergieën.
  • Bamboe groeit op gronden die ongeschikt zijn voor landbouwgewassen
  • Bamboeteelt is duurzamer omdat het drie keer per jaar bijgroeit, zonder chemische middelen en zonder water uit irrigatie.
  • Bamboe heeft geen massa’s water nodig en wordt geteeld met alleen regenwater.
  • Bamboe groeit zonder chemische bestrijdingsmiddelen!.
  • Bamboe groeit verder na het kappen, het wortelgestel blijft in de bodem en beschermt deze tegen erosie.
  • Bamboe absorbeert meer CO2 dan bomen en produceert meer zuurstof dan bomen.
  • Bamboe groeit op gronden die ongeschikt zijn voor landbouwgewassen.
  • Bamboe heeft een karakteristieke uitstraling.